• Wheatstone

Wheatstone House

A NINE STOREY MIXED USED DEVELOPMENT WITH BASEMENT CAR PARKING


Wheatstone House is a 9 storey mixed use scheme housing 95 residential units, 464m2 of commercial space along with basement parking for 60 vehicles. The building forms a horseshoe in shape with the commercial space occupying the central area at ground floor, with a landscaped podium above providing amenity space for residents.

Formerly the site of a large British Telecom (BT) Exchange building, with its own basement, this constrained site provided Tully De’Ath with several challenges to overcome during the design process.

Although the existing building was to be demolished, a major BT duct was required to be retained which runs down the north eastern boundary. The inherited, consented planning scheme, has a stair core which over sails the 2m exclusion zone of the duct. To avoid foundations in the exclusion zone, or having to pile either side of the zone and bridge over each floor level of the stair core has been designed as a cantilever.

The existing building also housed an electricity substation which would eventually be replaced as part of the new development. To avoid the costs of two change overs, having to house a temporary substation on site, and to take the substation off the critical path it was decided to keep the existing in place until the new was constructed. Tully De’Ath provided a demolition and new build sequencing strategy which involved designing the new foundations and surrounding superstructure to bridge over the retained substation.

Tully De’Ath also saved project time and cost, whilst aiding sustainability through reuse, by developing the design to allow sections of the existing basement walls to act as temporary retaining structure rather than more expensive and time intensive contiguous piled walls.

The required attenuation levels required within the planning consent were achieved via a combination of blue roofs and below ground SuDS systems.

Wheatstone House Project Details

Client
L&Q


Architect
Fraser Brown McKenna


Contract Value
£20m


Stage
Construction