• LimeWharf
     
 

Notice:

We will be closed for the Bank Holiday weekend from 4:30pm on the 24th of May and will reopen again on the 28th of May at 8:30am. We hope you enjoy the longer weekend!

 
     

Lime Wharf

A mixed tenure canal development in Hackney.


Lime Wharf (previously known as Branch Place) is a mixed use development with a single storey pedastal containing a 100m² industrial unit with a mezzanine and three residential blocks above of up to seven storeys.

The tenure is split into 29 private, 5 shared ownership and 18 rented flats. Commercial use was included at ground floor to form a solid ‘podium’ beneath the 52 zinc clad homes above. Each apartment is dual-aspect, has a view of the canal, and a private amenity.

Tully De’Ath provided a design assessment of the existing sheet piled canal wall to ensure it would cope with the additional loading of the new building. In Addition a new section of sheet piled canal wall was designed, in agreement with British Waterways, to extend the canal wall along the full length of the building.

The structure was a mixture of new and existing RC frame and required the careful design of a transfer slab at 1st floor to allow for the over sail of the building on the canal front. This led to the advanced design of the scaffolding, which propped under the transfer slab to allow scaffolding on the canal side, despite the limited ground space available for support.

Due to the proximity of the water front Tully De’Ath provided advice to the main contractor, ground worker and piling contractor on the phasing of the project to ensure loadings were within the safe limits of the existing canal wall during construction.

The project has been designed to achieve a BREEAM Excellent rating, and to meet with Level 4 of the Code for Sustainable Homes, with 10% renewable energy through the use of air source heat pumps and PV’s.

Tully De’Ath are responsible for helping the scheme to achieve its green credentials with the design of an advanced green roof system that continues to attenuate rainwater runoff even under heavy rainfall and eliminates the offsite discharge of the first 5mm of rainfall. This exceeds the mandatory levels of design for the Code for Sustainable Homes SUR1 standard and has overcome one of the challenges of this scheme, whereby the building occupies the full site, leaving no room for traditional tanked attenuation methods.

Lime Wharf Project Details

Client
Family Mosaic & Higgins


Architect
Stephen Davy Peter Smith Architects


Contract Value
£8m


Stage
Completed

 


Awards

FTB-Graphic-S

     Best Medium Development