Silwood Community Centre

A new focus for the community with a range of facilities


Designed by bptw partnership, Silwood Community Centre is a stunning new community centre on the ground floor of a new mixed tenure residential building as part of the wider regeneration of the Silwood Estate in South London.

Now complete, the building provides a new focus for the community with a range of facilities including a soft play area, meeting room, an office and computer suite, main hall and landscaped garden.

Featuring coloured glazing, zinc windows and roof structures characteristic of the surrounding architectural style, the building's robust material palette will ensure its energy efficiency and long-term sustainability.

The building also inlcudes affordable rented and shared ownership homes on the upper floors of the community centre, and in an adjacent building. Comprising one and two-bedroom flats, and a one-bedroom maisonette, the new scheme provides 33 new homes.

Tully De'Ath provided both Civial and Structural engineering services for the community centre project and the wider redevelopment of the Silwood Estate.

The Ashdown forest project demonstrated that although the i-SIP system not only works as a standalone building system, but it can also combine well with other construction methods such as glulam beams, steel framework and floor and roof cassettes.

Silwood Community Centre Project Details

Client
L&Q


Architect
bptw


Contract Value
£4.3m


Stage
Completed