• BACA

Brighton Aldridge Community Academy

INDOOR CRICKET SCHOOL PROVIDING CRICKET NETS, CHANGING ROOM, FACILITIES AND OFFICES


This new indoor cricket school in Brighton, was built to ECB specifications to serve both Academy students, and the wider community. Ground floor includes 4 bays of indoor cricket nets, with associated changing rooms and facilities, whilst first floor provides communal function spaces, a gym and offices.

The building structure comprises a steel portal framed solution, with partial first floor steel framing and a lightweight roof. To enable the run up area to be unrestricted by columns, long span castellated beams were used to span the area, with the beams sized to restrict dynamic effects arising from the first floor gym and exercise area. To the rear of the building, a large communal balcony terrace was added, ensuring unrestricted views across the adjoining cricket pitch.

Strip foundations were used into the underlying clay strata, leading to an economic solution. Due to the sloping nature of the site, a number of ground floor construction approaches were developed in close conjunction with the main contractor, to ensure the tight budget could be met, limiting cart away from the site, and reducing the retaining requirements around the building. A precast planked floor approach was used, with an insitu topping included to meet the ECB requirements, to ensure a sound 'wicket' was achieved.

Drainage to the new building uses soakaways into the underlying chalk, ensuring third party statutory undertaker approvals were limited.

The end result has created a landmark building at the entrance to the Academy, built to a tight budget, delivered to programme, and meeting the needs of cricketers now, and into the future.

This new indoor cricket school in Brighton, was built to ECB specifications to serve both Academy students, and the wider community. Ground floor includes 4 bays of indoor cricket nets, with associated changing rooms and facilities, whilst first floor provides communal function spaces, a gym and offices.

The building structure comprises a steel portal framed solution, with partial first floor steel framing and a lightweight roof. To enable the run up area to be unrestricted by columns, long span castellated beams were used to span the area, with the beams sized to restrict dynamic effects arising from the first floor gym and exercise area. To the rear of the building, a large communal balcony terrace was added, ensuring unrestricted views across the adjoining cricket pitch.

Strip foundations were used into the underlying clay strata, leading to an economic solution. Due to the sloping nature of the site, a number of ground floor construction approaches were developed in close conjunction with the main contractor, to ensure the tight budget could be met, limiting cart away from the site, and reducing the retaining requirements around the building. A precast planked floor approach was used, with an insitu topping included to meet the ECB requirements, to ensure a sound 'wicket' was achieved.

Drainage to the new building uses soakaways into the underlying chalk, ensuring third party statutory undertaker approvals were limited.

The end result has created a landmark building at the entrance to the Academy, built to a tight budget, delivered to programme, and meeting the needs of cricketers now, and into the future.

 

 

 

BACA Project Details

Client
Brighton Alridge Community Academy Cricket School


Architect
RHP


Contract Value
£1.8m


Stage
Complete 2016